Eticaret sitesi kurmak ile ilgili birçok soruya yanıt verebilecek nitelikte bir rehber olarak hazırladığım bu yazıyı yayınlayalı yaklaşık 2 yıl oldu. Bu süre zarfında yaklaşık 93.000 kez görüntülendi, 150‘ye yakın yorum eklendi ve 377 kez sosyal medyada paylaşıldı.
Yorum göndererek yazıya katkıda bulunan takipçilerimiz başta olmak üzere, tüm takipçilerimize gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederim.
Hem 2020‘deki gelişmeleri kapsayacak, hem de gönderdiğiniz yorum ve emaillerdeki sıkça karşılaştığım soruların cevaplarını içerecek şekilde güncellediğim bu rehberde, başarılı bir eticaret sitesi kurmak için gerekenleri detaylı bir şekilde, adım adım anlatmaya çalışacağım.
Detaylı konu anlatımlarına geçmeden önce 2020’nin Mart ayında hazırladığım, E-ticaret Sitesi Kurmak: E-ticaret’e Doğru Bir Başlangıç için Bilmeniz Gerekenler başlıklı bu kısa videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
İçindekiler
BÖLÜM 1
E-ticaret’in Temelleri
E-ticaret, müşterilerin herhangi bir yerden, herhangi bir zamanda, çoğunlukla gerçek mağazalardan daha uygun fiyata mal veya hizmet satın alabildikleri ve dijital ortamda ödeme yapabildikleri bir platformdur.
Birçok firmanın başarısı ulaşabildikleri hedef kitlenin genişliğine bağlıdır. Buradaki temel amaç; daha çok müşteriye, daha fazla ürünü, en düşük maliyetle ulaştırabilmektir. İşte, E-ticaret’in ortaya çıkmasında ve giderek önem kazanmasının temelinde bu yatar.
E-ticaret’in firmaların satış hedeflerine ulaşmasında katkı sağladığı aşikâr. Ama soru şu ki:
Sanal mağazalar, fiziksel mağazalara göre ne gibi avantajlar sunar?
Fiziksel mağazanız sadece belli saatlerde açık olabilirken, sanal mağazanız 7 gün 24 saat hizmet verebilir.
Fiziksel mağazalar bulundukları konuma göre belirli bir müşteri kitlesine hitap edebilirken, sanal mağazanız internet üzerinden tüm dünyadan erişilebilir ve aynı anda neredeyse sınırsız sayıda müşteri sitenizde gezebilir.
Fiziksel mağazanızda sergileyebileceğiniz ürün sayısı mağazanın metrekaresine bağlıyken, sanal mağazanızda sınırsız sayıda ürün barındırılabilir.
Tabii ki bu ürünler gerçekte üretebileceğiniz veya tedarik edebileceğiniz, aynı zamanda hızlı bir şekilde müşteriye kargolayabileceğiniz ürünler olmalıdır. (Bu konuyu üçüncü bölümde daha detaylı inceleyeceğiz)
Peki, aklınızda iyi bir iş fikri var ve e-ticaret yapmak istiyorsunuz. Ya da fiziksel bir mağazanız var ancak işinizi internete taşıyıp daha çok müşteriye ulaşmak istiyorsunuz.
Nasıl ve nereden başlayacaksınız? E ticaret sitesi kurma maliyeti nedir? Hangi evraklar gerekiyor?
Yapmanız gerekenleri sırasıyla, adım adım anlatacağım.
Okumaya devam edin…
BÖLÜM 2
E-ticaret için Şirket Kurmak Zorunda Mıyım?
E-ticaret yapabilmek için şirket kurma zorunluluğu vardır. Mevzuata göre internette satılan her ürünün faturalandırılması ve ilgili vergisinin ödenmesi gerekir.
Ayrıca, müşterilerinizden kredi kartı ile ödeme alabilmek istiyorsanız, sanal pos başvurunuzda sizden şirket kuruluş belgeleriniz istenecektir.
E ticaret şirketi kurmak için gerekenler, farklı bir alanda faaliyet gösterecek şirketten farklı değildir. Şahıs şirketi veya sermaye şirketi (limited, anonim şirket) kurabilirsiniz. Her şirket türünün kendine göre avantajları vardır. Bir mali müşavir ile görüşerek size en uygun şirket tipini belirleyebilirsiniz.
Eticaret şirketi kurma maliyeti nedir?
Şirket kuruluş maliyetleri şirket türüne göre değişmekle birlikte, en düşük maliyetli ve kurulması en kolay olan şahıs şirketi, Ticaret Odası kaydı dahil, yaklaşık 500 – 600 TL maliyetle kurulabilmektedir.
Aşağıdaki videoda şahıs şirketi kuruluş aşamalarını, avantaj ve dezavantajlarını, gerekli evrakları ve maliyetleri inceleyebilirsiniz.
Kuruluş sonrası maliyetler
E-ticaret şirketlerinin kuruluş sonrası periyodik giderleri aşağıdaki gibidir. Bu maliyetler firmanın kar-zarar durumuna ve iş hacimine göre farklılık göstermektedir.
Her ay yapılan ödemeler
- KDV
- Çalışanınız var ise sigorta primi
- Kendi BAĞKUR priminiz
- Mali müşavir ücreti
Üç aylık dönemlerde yapılan ödemeler
- Stopaj (Muhtasar)
- Geçici Vergi
Yılda bir kez yapılan ödemeler
- Yıllık Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi
- Noter tarafından yapılan yasal defter tasdikleriniz
- Ticaret odası üyelik aidatı
Şirket kuruluşu size neler kazandırır?
Yasal bir şirket kurduğunuzda kredi kartlarıyla ödeme alabilmek için bankalara veya İyzico, PayTR gibi ödeme aracılık firmalarına sanal pos başvurusu yapabilir, kapıda ödeme işlemleri için kargo firmalarıyla anlaşabilir, ETBİS kayıt işlemlerinizi yapabilir, şirket unvanınızı ve ticari bilgilerinizi web sitenizde belirterek site ziyaretçilerinize güvenilir, kurumsal bir yapınız olduğunu vurgulayabilirsiniz.
2020 yılında e-ticaret şirketleri için e-arşiv ve e-fatura kullanmak zorunlu mu?
Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB), e-faturaya geçiş zorunluluğu için e-ticaret firmalarına yıllık brüt 5 Milyon TL’lik bir ciro sınırı belirlese de cirosu bu tutarları geçmeyen firmalar da e-fatura kullanıcısı olabilir.
E-fatura sisteminin getireceği kurumsal görünüm ile birlikte çalışacağınız firmalarda daha da profesyonel bir izlenim bırakırsınız. Ayrıca faturalama sürecinizi daha etkin yönetip tahsilatlarınızı hızlandırabilirsiniz.
E-fatura’ya geçiş gözünüzü korkutmasın.
Zira, e-faturaya geçtiğinizde birçok kırtasiye masrafından kurtulur, e-fatura uygulaması ile faturalarınızı hızla hazırlar, kargo masrafı ile uğraşmadan müşterilerinize PDF formatında gönderebilirsiniz.
E-arşiv fatura görüntüleme özelliği sayesinde, e-fatura mükellefi olmayan müşterileriniz de faturalarını elektronik ortamda görüntüleyebilir. Ayrıca geçmişe dönük saklamanız gereken faturalar için ofisinizde yer ayırmanıza da gerek kalmaz.
Hangi entegratör firma ile e-fatura’ya geçebilirim? Fiyatlandırma nedir?
E-fatura ve e-arşiv fatura kesebilmek için şirket kuruluşu yaptıktan sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon izni bulunan entegratör firmalardan hizmet alabilirsiniz.
Kişisel fikrimi soracak olursanız, birçok e-ticaret firmasının da çalıştığı Paraşüt firması ile çalışmanızı öneririm. Paraşüt, sunduğu anahtar teslim e-fatura uygulaması ile başvuru ve geçiş işlemlerini oldukça kolaylaştırmakta. Ayrıca e-ticaret paketlerimiz ile entegre olabilmekte.
Web üzerinden çalışan Paraşüt ön muhasebe programının yıllık kullanım ücreti Mart 2020 itibariyle yıllık 660 TL + KDV.
E-faturaya geçtiğinizde gönderdiğiniz (sizin kestiğiniz) ve alınan (diğer firmaların size kestikleri) her e-fatura 1 kontör olarak ücretlendirilir. Paraşüt’te kontör paketlerinin KDV dahil ücretleri Mart 2020 itibariyle şu şekilde: 50 kontör 17,99 TL, 100 kontör 26,99 TL, 200 kontör 44,99 TL, 500 kontör 99,99 TL, 1000 kontör 194,99 TL.
BÖLÜM 3
Size En Çok Kazandıracak Ürünleri Nasıl Belirleyeceksiniz?
Ticaretteki temel amaç kâr elde etmektir.
E-ticaret sitenizde satılacak ürünleri seçerken öncelikle kârlılık oranını dikkate almalı, eğer tatmin edici bir seviyedeyse diğer koşulları değerlendirmelisiniz.
Sıra, başarılı bir e-ticaret sitesi kurabilmeniz için en kritik adımlardan birine geldi.
Size en çok kazandıracak ürünleri seçmeye başlamadan önce internetten alışverişin neden ve hangi durumlarda tercih edildiğini anlamamız gerekiyor.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; İnternette en çok satılan ürünler, satın alma sürecinde internetin sağladığı kolaylıklardan yararlanılabilen ürünlerdir.
Neden İnternetten Alışveriş?
İnternet ortamında alışverişi tercih etmenin başlıca nedenleri:
- Sağladığı kolaylıklar
- Gerçek mağazadakine oranla daha uygun fiyatlar
- Esnek zamanlama (istediğiniz yerden 24 saat alışveriş imkanı)
- Kalabalık ve gürültülü mağaza ortamlarından kaçınma
- Rahatsız edici satış elemanlarından kaçınma
İnternette yeterli kârlılık oranıyla satılabilen ürünlerin taşıdığı temel özellikler:
- Yüksek değere sahip (her yerde rahatça bulunamayan) ürünler. Örneğin; mahalle bakkalına gidip bir şişe su almak varken kimse bu ürünü internetten sipariş edip ertesi gün kargo ile gönderimini beklemez.
- Depolaması ve kargo ile gönderimi kolay ürünler. Örneğin; büyük ve ağır, taşıma sırasında zarar görebilecek ürünlerin internetten satışı hafif ve taşıma sırasında kolay kolay zarar görmeyecek ürünlere göre zordur. Yüksek kargo ücreti ödeme endişesi, müşterilerin aynı ürünü gerçek mağazan satın almaya yönlendirir.
- Niş ürünler (Belirgin bir amaç ve kullanıma yönelik üretilmiş ürünler, çok fazla rekabetin olmadığı, kendinizi kolayca ön plana çıkartabileceğiniz ürün grupları)
- Müşterilerin yanlış gönderim endişesini yaşamayacağı, sürprize en az açık, varyasyonu en az olan ürünler. Örneğin; bir ürün ne kadar karmaşık ve ne kadar çok varyasyonu (çeşidi) varsa, müşteri e-ticaret sitenizde sipariş verirken doğru ürünü seçebilmek için o kadar çok vakit harcayacak ve sizin doğru ürünü gönderip göndermeyeceğiniz konusunda endişesi o derece fazla olacaktır.
Unutmayın ki;
Başarılı bir şekilde e-ticaret yapabilmeniz için satışını yaptığınız ürün veya hizmetin internetten alındığında müşteri açısından belirgin bir fayda sağlaması ve teslimatının mutlaka müşteriye beyan edilen süre dahilinde yapılması gerekiyor.
Aşağıdaki öneriler doğrultusunda ürün fikirlerinizi doğru bir şekilde değerlendirerek size en çok kazandıracak ürünleri belirleyebilirsiniz.
Ürün fikirlerinizi değerlendirmek için 5 altın kural
- Ürün kırılgan olmamalı, kargosu kolay olmalıdır. Ürünün kargo sırasında zarar görerek müşteriye hasarlı bir şekilde ulaşmasını istemezsiniz. Tercihen özel ambalajlama gerektirmeyen ürünlere yönelmelisiniz.
- Ürün hafif olmalı ve fazla yer kaplamamalıdır. Stok maliyetlerinizi en aza çekmek ve düşük kargo ücretleriyle gönderi yapabilmek için tercihen hafif ve az yer kaplayan ürün gruplarına yönelmelisiniz.
- Ürünün algılanan değeri “belirsiz” olmalıdır. Örneğin elektronik ürün fiyatları rakip sitelerden veya fiyat karşılaştırma sitelerinden kolaylıkla karşılaştırılabilir. Diğer taraftan el yapımı bir takının fiyatını karşılaştıramazsınız çünkü ürün benzersizdir ve fiyatı satıcı ne belirlerse o olabilir. Böylece istediğiniz oranda kar koyabilirsiniz.
- Sezonsal ürünlerden kaçının. Yılın sadece belli dönemlerinde satılan ürünleri tercih etmemelisiniz.
- Ne çok ucuz, ne çok pahalı ürünler satın. Fiyat çok düşük olduğunda kar elde etmek için çok fazla siparişle uğraşmanız gerekir. Bu da emek ve zaman kaybı anlamına gelir. Fiyatı yüksek ürünlerin ise satış adedi tahmin edeceğiniz gibi düşüktür ve bir satış yapabilmek için günlerce beklemeniz gerekebilir.
Ürün fikirlerinizde olmasını isteyeceğiniz diğer özellikler
- Seçtiğiniz pazarda “tamamlayıcı ürün” olarak satışını yapabileceğiniz ürünler var mı? Tamamlayıcı ürünleri kullanarak yan pazarlara da açılabilmeniz hedef kitlenizi genişletecektir.
- Ürünlerinizin “adetli” siparişi tek tek alınmasından daha mı mantıklı? Örneğin çorap satıyorsanız, müşterileriniz bir çift almak yerine iki veya üç çifti bir arada almak isteyebilir.
- Ürünleriniz kişiselleştirilebilir mi? Kişiselleştirilebilen ürünlerde kar marjı her zaman standart ürünlere oranla daha fazladır. Böylece ürünlerinizi daha yüksek fiyattan satabilirsiniz.
- Ürünleriniz “sarf ürünleri” mi? Sürekli tüketilen ürünler sadık bir müşteri kitlesine sahip olmanızı ve tekrar eden siparişler almanızı sağlayacaktır. Böylece daha öngörülebilir gelir elde edebilirsiniz.
- Hedeflediniz pazara özel bir fan kitlesi var mı? Potansiyel müşterilerinizin bir araya geldiği facebook grupları veya forum siteleri varsa daha kolay pazarlama yapabilirsiniz.
- Ürünleriniz “içerik pazarlaması” yapabilmenize olanak sağlıyor mu? Ürünlerinizin kullanım alanı veya sağladığı faydalarla ilgili içerik üretebiliyorsanız, e-ticaret sitenizde bir blog açarak yazılarınızı arama motorlarında üst sıralara çıkmak için kullanabilirsiniz. Blog yazılarınız içinden alakalı ürünlerinize vereceğiniz bağlantılarla satışlarınızı arttırabilirsiniz.
- Ürünlerinizin sağladığı faydayı arttırabilecek aksesuarlar var mı? Çeşitli aksesuarlar aracılığıyla e-ticaret sitenizden elde ettiğiniz geliri maksimum seviyeye çıkartabilirsiniz.
Ürün fikri bulmanıza yardımcı “beyin fırtınası” yöntemleri
Amazon.com – çok satanlar sıralaması (BSR)
Örneğin, amazon.com.tr ye girip bir t-shirt’e tıkladığınızda Ürün Bilgileri başlığı altında çok satanlar sıralaması (best seller rank) değerini görebilirsiniz. BSR değerini kullanarak ürünün günlük satış adedini yaklaşık olarak tahmin edebilirsiniz.
Pazar yeri sitelerindeki satış rakamları ve alternatif arama sonuçları
Ebay, gittigidiyor, n11, sanalpazar gibi büyük pazar yeri sitelerinde bir ürün aradığınızda alakalı sonuçlar bölümünde o ürünle ilgili diğer aramaları gösterecektir. Bu sonuçları daha niş pazarları keşfetmek için kullanabilirsiniz.
Ayrıca bir ürüne tıkladığınızda kaç adet satıldığını gösterecektir. Bu da ilgilendiğiniz ürün grubuyla ilgili talebi tahmin etmenize olanak sağlar.
Fiyat karşılaştırma siteleri
akakce.com, cimri.com gibi siteler ürünlerin ne kadar talep gördüğünü tahmin etmenizde ve ortalama satış fiyatlarını bulmanızda size yardımcı olur.
Bu bölümü özetlemek gerekirse;
Aklınıza gelen ürün fikirlerini araştırırken, bu ürünleri satmakta olan birçok e-ticaret sitesiyle karşılaşabilirsiniz. Bu durum normaldir ve sizi hayal kırıklığına uğratmamalıdır.
Önemli olan rakiplerinize oranla kendinizi ne kadar farklılaştırabileceğiniz ve hedef kitlenize ne kadar katkı sağlayabileceğinizdir.
Doğru bir değerlendirme ile siz de kârlı pazarlar bulabilir, e-ticaret sitenizi bu pazarlara yönelik stratejiler geliştirerek kurabilirsiniz.
BÖLÜM 4
Daha Müşteri Odaklı Satış Stratejileri için Nasıl Hedef Kitle Analizi Yapmalısınız?
TÜBİSAD ve ETİD’in birlikte yaptığı çalışmaya göre, artan internet erişimi ve akıllı telefon kullanımı ile 2016 itibarıyla, Türkiye e-ticaret pazarının perakende kısmı, 2013 yılından itibaren yılda ortalama %34 büyüyerek 7.3 milyar TL’den 2016 yılında 17.5 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.
Böylesine hızla büyüyen bir pazarda, hedef kitlenizi tanımak ve bu doğrultuda pazarlama stratejileri geliştirmek, rekabetçi kalabilmek için bir zorunluluk haline gelmiştir.
Hedef kitlenizi tanımak size hangi avantajları kazandırır?
Yapacağınız bazı basit SEO çalışmaları veya çeşitli mecralarda yayınlayacağınız reklamlarla e-ticaret sitenize hiç de azımsanmayacak sayıda trafik çekebilirsiniz.
Ancak bu büyük ziyaretçi kitlesinin ne kadarı gerçekten ürünlerinizi satın alabilecek potansiyele sahip?
Ürünlerinize ihtiyaç duymayan, rastgele seçilmiş 100,000 kişinin sitenizi ziyaret etmesindense, ürünlerinizle alakalı, satın alma potansiyeline sahip sadece 500 kişinin sitenizi incelemesi çok daha değerlidir.
Neden mi daha değerli? Çok basit.
Pazarlama çalışmalarınızı daha küçük ancak satın alma potansiyeli daha yüksek bir kitleye odaklamak, hem zaman hem de maliyet açısından avantajlıdır.
Hedef kitlenizin beklentilerini biliyorsanız, daha az kaynak harcayarak daha verimli reklam kampanyaları yürütebilir, daha yüksek dönüşüm oranları elde edebilirsiniz.
Hedef kitle analizi için gerekenleri 4 konu başlığında inceleyelim:
Müşterilerinizi segmente edin
Her müşterinin profili (cinsiyeti, yaş grubu, ilgilendiği ürünler, sipariş sıklığı) farklıdır.
Müşterilerinizi yakından tanıyıp, profiline özel bu bilgileri sistematik bir şekilde toplarsanız pazarlama stratejilerinizi müşteri odaklı uygulayabilirsiniz.
Anketler yaparak geri bildirim toplayın
Başarılı girişimcilerin bir çoğu, başarılarını müşterileriyle birebir temasa geçip, ihtiyaçlarını doğru bir şekilde anlamalarına borçludur.
Müşterilerinizi anlamaya yönelik anketler düzenleyerek, kitlenizi daha iyi tanıyabilir, hangi yönlerinizi geliştirebileceğinizi, hangi alanlarda müşteri memnuniyeti sağlayıp sağlayamadığınızı tespit edebilirsiniz.
Sektörünüzdeki “etkiliyicileri” bulun
Günümüzde sosyal medya kullanımı öyle bir noktaya gelmiştir ki, birçok kişi takip ettikleri influencer (etkileyici) olarak nitelendirilen kişilerin paylaşımlarına veya önerilerine göre alışveriş yapmaktadır.
Etkileyiciler sayesinde markanız “ağızdan ağıza pazarlama” yoluyla kısa bir sürede büyük bir kitle tarafından tanınır hale gelebilir.
Sektörünüzdeki etkileyicilerin görüş ve önerilerini pazarlama stratejilerinizde kullanabilir, paylaşımlarında ürünlerinize yer vermesi için belirli anlaşmalar yapabilirsiniz.
Etkileyicileri bulmak için ilk bakılacak yerler sosyal medya ve forum siteleridir. Ek olarak buzzsumo.com gibi ücretli araçları da kullanabilirsiniz.
Rakiplerinizi takip edin
Rakiplerinizin pazarlama stratejilerini takip etmek, nasıl bir pazara hitap etmeniz gerektiği konusunda en çok kullanılan yöntemlerden biridir.
Aynı zamanda rakiplerinizin ürün çeşitliliğini de incelemeli, kendi e-ticaret sitenizde de en az rakipleriniz kadar ürün çeşitliliğine yer vermeye çalışmalısınız.
Pazarlama faaliyetlerinizi revize edin
Eğer yukarıdaki önerileri uyguladıysanız hedef kitlenizi artık daha iyi tanıyorsunuz diyebiliriz.
Aşağıdaki soruları kendinize sorarak sanal mağazanızın pazarlama stratejilerini hedefe yönelik revize edebilirsiniz.
- Ürünleriniz hedef kitlenize gerçekten bir fayda sağlıyor mu?
- Ürünleriniz var olmasa, pazarda bir eksiklik hissedilir miydi?
- Potansiyel müşterilerinizin karar süreçlerini neler doğrudan etkiliyor olabilir?
- Müşterilerinizin ne kadar süreyle sizden ürün veya hizmet almaya ihtiyaçları var?
Benzer soruları kendiniz de türetebilir, her birini müşterilerinizi daha da iyi tanımak için kullanabilirsiniz.
Unutmayın ki,
Pazarlama stratejileriniz ne kadar müşteri odaklı olursa, satış potansiyeliniz o oranda artacaktır.
BÖLÜM 5
Size En Uygun E-ticaret Altyapısını Nasıl Seçmelisiniz?
E-ticaret sitenizin özellikleri ve size sunduğu imkanlar, sanal mağazanızın faaliyetlerini yürütürken sizi her aşamada etkiler.
E-ticaret altyapısını bir kez seçip, ürünlerinizi ekledikten sonra başka bir altyapıya geçiş yapmak son derece zordur.
Sitenizin mobil ve SEO uyumluluğu, hızı, tasarım özellikleri, kullanım kolaylığı, güvenlik unsurları ve e-ticaret firmanızın sağlayacağı teknik destek gibi birçok kriteri değerlendirerek kendinize en uygun platformu seçmelisiniz.
Ama önce şu soruyu cevaplandıralım.
E-ticaret sitesi nedir?
E ticaret sitesi, özünde web tabanlı bir yazılım olup, sitede listelenen ürünlerin ödeme altyapıları aracılığıyla satın alınmasına olanak sağlar.
Birçok web sitesinde olduğu gibi e-ticaret sitelerinin de arka planda çalışan bir yönetim paneli bulunur. Ürünlerinizi buradan ekleyebilir, siparişleri takip edebilir, pazarlama kampanyaları düzenleyebilir, satış raporları düzenleyebilir ve e-ticaret sitenizin yönetimiyle ilgili aklınıza gelebilecek hemen herşeyi yapabilirsiniz.
E-ticaret sitesi kurmak için nereden başlayacağım?
Öncelikle bir alan adı (domain adı) tescil etmelisiniz. Alan adınız web sitenizin internetteki adresidir. Alan adını seçerken mümkün olduğunca kısa, sitede satılacak ürünleri tanımlayan ve akılda kalıcı bir isim bulunmalıdır.
Alan adı tesciliyle birlikte bu ismin marka tescilini de yaptırarak ilerde yaşanabilecek “fikri mülkiyet” sorunlarını da önlemiş olursunuz. Ayrıca marka başvurusu yaptığınız kelimenin .com.tr uzantılı alan adını da tescil edebilirsiniz.
E-ticaret siteniz firmanızın bünyesindeki bir yazılım ekibi veya hazır e-ticaret paketleri sağlayan bir e-ticaret yazılımları firması tarafından oluşturulabilir. Her iki seçeneğin de kendilerine göre artıları ve eksileri vardır.
Kendi ekibinizin sıfırdan hazırlayacağı bir e-ticaret sitesi altyapısının geliştirme ve test süreci uzun ve zor bir süreçtir. Standart e-ticaret altyapıları ile yapılamayacak bir iş akışınız varsa veya gelişen piyasa koşullarına göre sitenin de sürekli geliştirilmesi gerekiyorsa bu yöntemi seçebilirsiniz.
Fazla harcama yapmadan, hızlı bir şekilde e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız, hazır bir e-ticaret altyapısı kullanmalısınız. Böylece işin geliştirme ve test süreçlerini atlayarak direkt olarak ürün ekleme aşamasına geçebilirsiniz.
E-ticaret sitemi nasıl bir sunucuda barındırmalıyım?
Tüm web siteleri gibi e-ticaret siteleri de bir web sunucusunda barındırılır. Bu hizmete hosting denir. E-ticaret yazılımınızı ister kendi bünyenizdeki bir ekip hazırlasın, ister hazır eticaret paketi sağlayan bir firmadan alın, web siteniz hızlı, güvenilir ve yüksek erişilebilirlik oranına sahip bir sunucuda barındırıldığından emin olmalısınız.
E-ticaret sitenizin herhangi bir nedenle erişemiyor olması hem ciro hem de prestij kaybına neden olacaktır.
Sunucunun sürekli olarak optimum performansta çalışmasını sağlanmalı, güvenlik yamaları ve gerekli tüm güncellemeler zamanında yapılmalı ve tüm bilgiler periyodik olarak yedeklenmelidir.
Hazır e-ticaret paketi satın aldığınızda, genellikle e-ticaret paketi sağlayan firma web sitenizi barındırır. Bunun nedeni, e-ticaret yazılımının kaynak kodlarını, e-ticaret paketi alan firmaya vermemeleridir.
E-ticaret paketi satın alacağınız firmayı seçerken sadece e-ticaret yazılımının özelliklerine göre değil, web sitenizin barındırılacağı sunuculara göre de değerlendirme yapmalısınız.
Sitenizin yavaş olması, ürünlerinizi inceleyen ziyaretçilerin satın alma yapmadan siteden ayrılmalarına yol açar. Yavaş siteler SEO açısından da negatif bir etkiye sahiptir. Google gibi arama motorları, arama sonuçlarında hızlı siteleri, yavaş sitelere göre daha üst sıralarda göstermeyi tercih eder.
E-ticaret için optimize edilmiş sunucular genellikle statik ve dinamik ön belleklemenin yapıldığı, yüksek RAM ve işlemci gücüne sahip, tercihen SSD diskler kullanan ve çoklu internet bağlantısı bulunan sunucular olmalıdır.
Ücretsiz e-ticaret sitesi kurulabilir mi?
Evet, OpenCart gibi açık kaynak kodlu ücretsiz e-ticaret sitesi altyapıları bulunmaktadır.
Yalnız, karşınızda destek alabileceğiniz bir firma olmadığından kendi bünyenizde tecrübeli bir web yazılımcısı olmalıdır. Bu kişi e-ticaret sitesinin kurulumundan, güvenlik önlemlerinin alınmasından ve sitenin bakımından ve sorunsuz işleyişiyle ilgili tüm teknik detaylardan sorumlu olur.
Hazır e-ticaret paketi satın alırken dikkat etmeniz gerekenler
Yukarıda belirttiğim gibi, hazır e-ticaret paketleri hızlı ve düşük maliyetle e-ticaret’e başlamanızı sağlar.
Yanlış karar vermemek için e-ticaret paketinin ihtiyacınız olan özelliklerin tamamına sahip olmasına, kullanmayacağınız özelliklerinden dolayı fiyatının gereksiz yere yüksek olmamasına ve hepsinden önemlisi destek için aradığınızda karşınızda sizi anlayan ve sorunlarınıza çözüm üreten bir firma olmasına dikkat etmelisiniz.
E-ticaret paketleri sağlayan firmanın demo mağazasını incelemenizi, varsa ücretsiz deneme hesabını kullanmanızı tavsiye ederim. Böylece ihtiyaçlarınızı ne oranda karşıladığını, sitenin hızını, site arayüzünün ve yönetim panelinin kullanım kolaylığını test edebilirsiniz.
Ek olarak,
E-ticaret altyapınız modüler olmalı ve sitenizin ihtiyaçları arttıkça buna cevap verebilen esneklikte olmalıdır.
Mobil ve SEO uyumlu e-ticaret sitesi nedir? Size ne kazandırır?
Potansiyel müşterileriniz sitenize girdiği andan itibaren 3-4 saniyelik süre içerisinde sitenin aradıkları ürünlerin bulunduğu, güvenilir bir site olup olmadığına karar vermektedir.
Siteden çıkmayıp, aradıkları ürüne hızlıca ulaşmalarını sağlamak etkileyici bir tasarımın yanı sıra iyi bir kullanıcı deneyimi (UX) gerektirir.
Günümüzde mobil internet kullanımı masaüstü internet kullanımını çoktan geçmiştir ve her geçen gün mobil kullanım daha da artmaktadır. Bu nedenle e-ticaret siteniz mutlaka mobil cihaz uyumlu olmalıdır.
Mobil uyumlu (responsive) eticaret sitesi demek ziyaretçinin kullandığı cihaz ne olursa olsun site tasarımınının ekran boyutuna göre uyum sağlamasıdır.
Böyle kullanıcılar sitede ekranı sağa sola kaydırmadan kolayca dolaşabilir, aradıkları ürün bilgisini rahat bir şekilde okuyup, ürün resimlerini görüntüleyebilir ve alışverişi tamamlama gibi kritik işlemleri hızlıca yapabilirler.
İyi bir alışveriş deneyimi sunduğunuz müşterileriniz benzer ihtiyaçları için sitenize tekrar alışveriş yapmaya gelecektir.
E-ticaret sitenize birçok farklı kanaldan ziyaretçi gelebilir. Arama motorlarında çeşitli anahtar kelimelerle yapılan aramalar sonucu sitenize gelen ziyaretçilere organik trafik denir.
Söz konusu anahtar kelimelerde bulunabilir olmanız için e-ticaret sitenizin SEO uyumlu bir tasarıma sahip olması ve içeriğinin doğru bir şekilde girilmiş olması çok önemlidir. Düşük reklam bütçesi olan firmalar için organik trafik çekebilmek çok daha kritik bir öneme sahiptir.
Bu nedenle ürün ekleme aşamasında ürün bilgileri mümkün olduğunca detaylı ve özenli bir şekilde yazılmalıdır. Ürün adları arama sonuçlarında kullanıcıların tıkladığı “sayfa başlığı” olarak gösterileceğinden tıklama oranlarını maksimize etmek için ürünle ilgili kritik bilgiler (örneğin: markası, ölçüleri, ayırt edici teknik özellikleri) ürün adında mutlaka bulunmalıdır.
Ürün açıklamaları yazılmadan önce aynı ürünleri satan rakip siteler incelenmeli, onlardan daha detaylı ve müşteriyi bilgilendirici şekilde yazılmalıdır. Hatta mümkünse ürünlerin kullanımına ilişkin videolar hazırlanmalı, müşterinin “evet aradığım ürün bu” diyebilmesi için gerekli tüm teknik detaylar verilmelidir.
Ürün bilgilerini yazarken harcadığınız emek ve zaman müşterilerin karar verme aşamasında sizin sitenizi tercih etmesinde büyük rol oynar. SEO açısından baktığımızda, kapsamlı yazılan ürün bilgileri, farklı açılardan çekilmiş birden fazla ürün resimleri ve tanıtıcı ürün videosu eklemeniz arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı sağlar.
EK KAYNAK 1: Satışlarınızı arttıracak ürün açıklamaları nasıl yazılmalı
EK KAYNAK 2: E-ticaret siteleri için adım adım hemen uygulayabileceğiniz 17 öneri
BÖLÜM 6
Sitenizde Bulunması Gereken E-ticaret Ödeme Sistemleri
E-ticaret siteniz geniş bir ürün kataloğuna ve harika bir tasarıma sahip olabilir.
Ancak müşterileri tercihlerine cevap verebilen, güvenli ödeme yöntemleri sunamazsanız ziyaretçileriniz ödeme yapmadan sitenizden çıkacaktır.
Havale ve kapıda ödeme herhangi bir entegrasyon gerektirmeyen ödeme seçenekleridir ve birçok e-ticaret paketinde standart olarak bulunur.
Havale seçeneği güvenli olmasına rağmen birçok müşteri tarafından tercih edilmez çünkü banka hesabında yeterli bakiye bulunmayabilir veya e-ticaret sitenizde sipariş verdikten sonra internet bankacılığına girip havale yapmak veya en yakın ATM’ye gidip ödeme yapmak pratik değildir.
Kapıda ödeme halen birçok e-ticaret sitesi tarafından kullanılmasına rağmen kargo firmalarının aldığı ek işlem ücretleri ve e-ticaret sitesi ekibinin müşteriyi arayıp “böyle bir sipariş verdiniz mi” sorusuyla siparişi teyit etmesini gerektirdiğinden her firma tarafından tercih edilmeyebilir.
Kredi kartı ile güvenli bir ödeme ortamı sunabilmek için e-ticaret sitesinde Sanal POS entegrasyonu yapılmalıdır. Entegrasyon, direkt olarak bankalarla yapılabildiği gibi İyzico, PayTR, PayU, iPara gibi ödeme aracılık firmaları kullanılarak da yapılabilir.
Tek bir ödeme aracılık firmasıyla anlaşarak birden fazla bankanın (Garanti, Yapı Kredi, İş Bankası, Finansbank, Akbank, Halkbank, Ziraat Bankası ve HSBC Advantage) sanal POS altyapısının kullanımı mümkündür. Böylece anlaşmalı banka kartlarına taksit yapabilir, diğer tüm kredi kartlarından tek çekim ödeme alabilirsiniz.
Her ödeme aracılık firmasının kendine özel şartları olmakla birlikte, PayTR‘nin komisyon oranı %3.14 olup ertesi gün ödeme yapmakta, İyzico ise %3.69 komisyon oranı + 0,25 TL işlem ücreti alıp 21 gün vade ile ödeme yapmaktadır.
Hangi banka ya da ödeme aracılık firması ile çalışacağınızı seçmek için, komisyon oranlarını, ödeme sürelerini ve yıllık aidat alıp almadıklarını karşılaştırabilirsiniz.
Bir diğer önemli konu da, Sanal POS entegrasyonu yapabilmeniz için yasal bir şirket kurmuş olmanız gerektiğidir.
Şirketiniz bir şahıs şirketi, adi ortaklık, limited şirket veya anonim şirket olabilir.
Bankalar ve ödeme aracılık firmaları, sanal POS başvuru formlarında şirket kuruluş evraklarınızı tarayıp göndermenizi talep edeceklerdir.
Ayrıca e-ticaret sitenizde kullanacağınız ödeme aracılık firmasının API entegrasyonunun yapılmış olması gereklidir. Bu nedenle ödeme aracılık firmasıyla herhangi bir sözleşme imzalamadan önce e-ticaret altyapınızın hangi ödeme sistemlerini desteklediğini mutlaka araştırın.
Bazı ödeme aracılık firmaları yurtdışı kredi kartlarından ödeme alabilmekte, dolar veya euro kurundan işlem yapabilmektedir.
Eğer yurtdışı müşterilerinize yönelik bir e-ticaret sitesi kuracaksanız, yurtdışı kredi kartlarıyla ödeme alabilen bir sanal pos altyapısı kullanmalısınız.
Hem İyzico, hem de PayTR yurt dışı kredi kartlarından ödeme almanıza olanak sağlamaktadır. Yalnız, başvuru aşamasında bu talebinizi iletmeniz gerekir. Ödeme aracılık firmaları yurt dışı kredi kartları için yukarıda belirtilenlerden farklı komisyon oranları uygulayabilirler.
BÖLÜM 7
E-ticaret Sitenizde SSL Sertifikası Kurulu Olması Ne İşe Yarar?
SSL sertifikası, kullanıcı ile sunucu arasında yapılan tüm bağlantıların şifrelenerek gerçekleştirilmesini sağlar. Böylece kredi kartı numarası gibi hassas bilgiler güvenli bir şekilde aktarılır.
Bankalar ve ödeme aracılık firmaları sanal POS başvurunuzu değerlendirirken e-ticaret sitenizde SSL sertifikası kurulu olup olmadığını kontrol ederler.
Peki SSL sertifikası sadece ödeme anında mı gereklidir?
Tabii ki hayır.
SSL sertifikası sitenizdeki her türlü veri alışverişinde, örneğin basit bir iletişim formu doldurulurken bile form içeriğinin sunucuya şifrelenerek aktarılmasını sağlar.
Böylece ziyaretçileriniz sitenizde herhangi bir işlem yaparken güvende olduklarından emin olabilirler.
SSL sertifikası kurulu sitelerde, tarayıcıda “Güvenli” ibaresi ve yanında sembolü yer alırken, SSL olmayan sitelerde bu alanda “Güvensiz” yazar.
E-ticaret sitenizin adresinin yanında “Güvensiz” yazmasını kesinlikle istemezsiniz.
SSL sertifikasının SEO açısından önemi
SSL sertifikaları SEO açısından da son derece önemlidir.
Google, algoritmasında yaptığı değişikliklerle, SSL sertifikasını bir sıralama faktörü olarak kullanmaya başlamıştır.
E-ticaret sitenizin arama sonuçlarındaki konumunu yükseltmek istiyorsanız, kredi kartıyla ödeme almıyor olsanız bile mutlaka SSL sertifikası kurmalısınız.
SSL sertifikasının web sitenizin hızına etkisi
Web sunucunuz destekliyorsa, SSL kurulu web siteleri HTTP/2 protokolünü kullanabilmektedir.
HTTP/2, web sunucusu ile ziyaretçi tarayıcısı arasında çok daha hızlı veri transferine olanak sağlamakta bu da web sitelerinin daha hızlı açılmasını sağlamaktadır.
Böylece hem müşterilerinize daha iyi bir alışveriş deneyimi sağlamış olur, hem de site hızını önemli bir sıralama faktörü olarak kullanan Google arama sonuçlarında daha üstlerde yer alabilirsiniz.
BÖLÜM 8
ETBİS Nedir ve Nasıl Kayıt Olunur?
Aralık 2017 itibariyle e-ticaret sitelerinin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kurmuş olduğu ETBİS sistemine kayıt olması zorunlu hale gelmiştir.
E-ticaret sitenizden henüz satışa başlamadıysanız bile ETBİS’e kayıt ve bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
6563 sayılı Kanun kapsamında hazırlanan “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 11/8/2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu tebliğ ile Elektronik Ticaret Bilgi Sisteminin Kurulması (ETBİS), e-ticaretteki aktörlerin sisteme kayıt ve bildirimi ile e-ticaret istatistiklerinin yayımlanması hususları düzenlenmiştir.
ETBİS kayıt nasıl yapılır yazımızda kayıt işlemlerini adım adım, ekran görüntüleri ve açıklamalarıyla birlikte takip ederek kayıt işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.
ETBİS’e kayıt ücretsiz olup, kayıt işlemlerini tamamlayabilmeniz için şirketinizin kurulmuş olması, MERSİS numarasını almış olmanız (Ticaret Odası kaydı), e-ticaret sitenizin alan adının belirlenmiş olması ve şirketiniz adına bir KEP (kayıtlı e-posta) adresi almış olmanız gerekmektedir.
BÖLÜM 9
Dijital Pazarlama ile Potansiyel Müşterileri Sitenize Nasıl Çekeceksiniz?
E-ticaret sitenizi kurup ürünlerinizi eklediniz ve müşterilerinizi beklemeye başladınız.
Ürünlerinizle ilgili yapılan aramalarda müşterilerinizin karşısına çıkabilmek için etkili bir şekilde dijital pazarlama yapmanız gerekir.
E-ticaret sitesi kurarken genellikle ilk kurulum maliyetleri hesaba katılmakta ancak site faaliyete geçtikten sonra yapılması gereken reklam ve pazarlama harcamaları göz ardı edilebilmektedir.
Bu en büyük hatalardan biri olacaktır.
Çarpıcı tasarıma sahip bir e-ticaret sitesi kurabilir, içerisine binlerce ürün ekleyebilir, hatta ürünleri cazip fiyatlardan satışa sunabilirsiniz ancak sitenizin ziyaretçi sayısı düşük ise satış hedeflerinize ulaşmanız mümkün olmayacaktır.
Dijital Pazarlama kapsamında neler yapabilirsiniz?
- Adwords ve benzeri reklam platformlarında pazarlama stratejilerinize ve hedef kitlenize yönelik ücretli (PPC) reklam kampanyaları oluşturmak ve bu kampanyaların sürekli optimizasyonunu yapmak
- İçerik pazarlaması yapmak (gerek ürün açıklamaları gerek blog bölümünü kullanarak oluşturacağınız özgün ve detaylı içeriklerle potansiyel müşterileri siteye çekmek)
- Backlink inşası yoluyla arama motoru sonuçlarında yükselmek (yapılırken oldukça dikkatli olmalı, sadece kendi sektörünüze hitap eden kaliteli ve otorite değeri yüksek sitelerden link almaya özen göstermelisiniz.)
- Sosyal medya içerik planlaması yaparak doğru zamanda etkileşimi yüksek içerik yayınlamak
- Dijital itibar yönetimi yaparak marka prestijini arttırmak
- Analytics ve benzeri ölçüm – analiz araçlarını kullanarak insight (öngörüler) çıkartmak ve bunlara göre aksiyon almak.
BONUS BÖLÜM
E-ticaret’te Başarılı Olabilmeniz için 11 Öneri
Yukarıda eticaret sitesi kurmak için gerekenleri 9 ana bölümde detaylıca anlattım.
Bu bölümde ise her e-ticaret sitesi sahibinin kolayca uygulayabileceği bazı pratik önerilerimi okuyabilirsiniz.
E-ticaret sitenize zaman ayırın. Sitenizin yoğunluğuna göre gün içinde en azından birkaç saatinizi ayırarak ürünlerin stok durumlarını kontrol etmeli, sitedeki canlı destek veya email yoluyla gelen soruları yanıtlamalı, varsa siparişleri hazırlamalı ve kargoya vermelisiniz.
Canlı destek verin. Ziyaretçileriniz ürünlerinizi incelerken ürün açıklamalarında bulamadıkları bir bilgiyi sormak isteyebilir veya sizden tavsiye niteliğinde bilgi almak isteyebilirler. Zopim gibi ücretsiz canlı destek sistemlerini entegre ederek hem sitenizi gezen kişileri anlık olarak takip edebilir, hem de anında destek verebilirsiniz.
İndirim kampanyaları yapıp müşterilerinize duyurun. İndirim kampanyaları her zaman için müşteriler için bir cazibe unsurudur. İndirimli ürünleri duyurduğunuz müşteriler sitenizi incelerken diğer ürünlerinizi de görüp satın alabilirler.
Site trafiğinizi analiz edin. Google Analytics kullanarak ziyaretçilerinizin en çok hangi ürün ve kategorilerde zaman geçirdiğini görebilir, popüler ürünleri ana sayfadaki vitrin ürünleri arasına ekleyebilir, ödeme yapılmadan terkedilen alışveriş sepetleri varsa nedenlerini bulmak için çeşitli analizler yapabilirsiniz.
Çapraz satış yaparak cironuzu arttırın. Birlikte satılabilecek ürünleriniz varsa, sepete eklenen ürünlerle alakalı ürünleri müşterilerinize göstererek cironuzu arttırabilirsiniz. (Örneğin: müşterinin sepete eklediği cep telefonuyla uyumlu telefon kılıflarını gösterebilirsiniz)
Müşteri sadakatını arttırın. Müşterilerinizin tekrar tekrar sitenizden alışveriş yapmasını istiyorsanız, sonraki alışverişlerinde geçerli indirim kuponları oluşturarak veya alışveriş tutarlarına göre puan kazandırarak müşteri sadakatini arttırabilirsiniz.
Ürünlerinize yorum yazılmasını teşvik edin. Birçok müşteri, ürün açıklamalarına ek olarak diğer müşterilerin ürün hakkındaki görüşlerini de okumak ister. Ürünlerinizi satın almış müşterilerin yorum yazmasını çeşitli ödüller vererek teşvik edebilirsiniz.
Süre sınırı olan ölçülebilir hedefler belirleyin. Gerçekçi, ölçülebilir ve belirli bir süre sınırı olan hedefler sizi daha iyi motive ederek elle tutulur sonuçlar elde etmenizi sağlar. Hedeflerinize ne oranda yaklaşabildiğinizi ölçerek, daha iyi sonuçlar elde etmek için süreçlerinizde iyileştirmeler yapabilirsiniz.
Müşterilerinizi daha iyi anlamak için anketler düzenleyin. Müşterilerinizi ne kadar iyi tanırsanız, satışlarınızı arttırmaya yönelik aksiyonları çok daha kolay ve etkin bir şekilde alabilirsiniz. Anketlerinize katılımı teşvik etmek için üyelerinize hediye çeki veya bir sonraki alışverişlerinde belirli bir indirim sunabilirsiniz.
Sosyal medya stratejisi oluşturun. Sektörünüzde bilinen bir marka olabilmeniz için sosyal medyayı çok iyi kullanıyor olmalısınız. Hedef kitlenize doğru bir mesajla, mümkün olan her platformda ulaşarak potansiyel müşterilerinizi sitenizden alışveriş yapan gerçek müşterilere çevirmeye çalışmalısınız. Doğru ve etkin kullanılan sosyal medya kullanımı ile müşteri sadakatini arttırarak, mevcut müşterilerinizden tekrar eden siparişler alabilirsiniz.
Reklam, reklam, reklam. Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler. Ancak Google Ads, Facebook / Instagram gibi platformları kullanırken reklamlarınızın sonuçlarını mutlaka ölçün. Performansını ölçemediğiniz reklamlardan uzak durun. Sadece tıklama getiriyor diye bir reklama devam etmek size zaman ve para kaybettirir. Dönüşü pozitif olan reklamlarınızın bütçelerini arttırırken, kötü performans gösterenleri iyileştirmeli veya durdurmalısınız.
Şimdi söz sırası sizde
Umarım eticaret sitesi kurmak ile ilgili aklınızdaki sorulara yeterince cevap verebilmişimdir.
Yazımı beğendiyseniz soldaki sosyal medya ikonlarına tıklayarak paylaşabilir, her türlü soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümüne ekleyebilirsiniz.
Bir solukta okuyup anlayabilinecek teknik de yazılmış çok iyi bir makale emeği geçenlerin ellerine sağlık çok yararlı bilgiler
Değerli görüşleriniz için çok teşekkürler Yakup bey
Doğru site, doğru bilgi, doğru destek ilk adımda düşmemeyi sağlar. E ticaret konusunda hiç 1şey bilmiyorum. Araştırma yaparken sitenize rastladım. O kadar güzel anlatmışsınızki👏Paylaşmış olduğunuzu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bende bir solukta okudum ve çok faydalandım.
Elinize emeğinize sağlık.
Faydalanmanıza çok memnun oldum Hanefi bey.
Görüşünüzü paylaştığınız için teşekkürler.
Merhaba!!
kelimesi,kelimesine sonuna kadar okudum.gayet anlaşılır, akıcı, bilgilendirici ve akılda kalıcı muhteşem bir makale olmuş.
Bilgiler için teşekkür ederim.
saygılarımla
Ökkeş bey, değerli görüşleriniz için ben teşekkür ederim. Yazıyı kısa bir süre sonra 2019 için de güncellemeyi düşünüyorum. Takipte kalın…
Çok ozel emek vererek hazırlanmış teşekkürler
Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkürler Ahmet bey
Emeğiniz çok teşekkür ediyorum mükemmel bir şekilde aydınlanmış durumdayım
tsk ler güzel elinize bilginize sağlık size şahıs firmasıda olur anlamı benide kapsarmı acaba.fiziki mağaza işletmecisiyim.(esnafım) yani vergi mükellefiyim. ama şirket değil.bu vergi no ile e- ticaret yapabilirmiyim. birde anladığım bir den sayfası acmaktansa zaman kaybına ve olumsuzluklara uğramamak için sektörel uzmanlaşmış sitelerden program almayı yada kiralamayı öneriyorsunuz doğrumu anladım tsk ler.
Mustafa bey merhaba,
Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBIS)’e kayıt olarak e-ticaret yapabilirsiniz. İkinci sorunuzu net olarak anlayamadım ama size hem kendi web sitenizde hem de n11 gibi pazaryeri sitelerinde satmayı öneririm. Yalnız pazaryerleri belirli kategorilerde çok yüksek komisyon aldığı için sattığınız ürünlerin kar oranı bu komisyonu karşılayacak yeterlilikte olmalıdır.
Maaşallah çok kapsamlı ve detaylı bi çalışma olmuş elinize emeğinize sağlık…
Umarım yardımcı olabilmişimdir Halil İbrahim bey. Görüşlerinizi ilettiğiniz için çok teşekkürler…
Super anlatmissiniz cok yararini gorecegim notlar aldim tesekkurler
Faydalı olabildiğime çok sevindim Nuri bey. Görüşlerinizi bildirdiğiniz için ayrıca teşekkürler.
teşekkürler bu paylaşımdan sonra sitemizi hemen eticarete geçirdik. Davetiyeshop.com sitemizde işler arttı gerçekten faydası oldu paylaşım için teşekkürler…
gercekten cok tesekkur ederim.sayenizde odevimi rahatlıkla yapabildim.iyi ki varsınız.sevgileer.
Özgür Bey merhaba;
E-ticaret sektörüne uzun yıllar emek veren birisi olarak gerçekten oldukça başarılı bir yazı olduğunu söylemek istiyorum.
Selamlar.
Serhat bey merhaba; sizin gibi konunun uzmanı bir kişiden yorum almaktan onur duydum. Değerlendirmeniz için çok teşekkürler…
Yaş 20 bende böyle bir düşünce içindeyim yanlış mı erken mi emin değilim ama ekstra iş yapıyorum masraflar için acaba yapabilir miyim diye de kendime habire soruyorum atılmam için erken mi yoksa gerek yok mu
Merhaba,
Eğer e-ticaret’e uygun bir iş fikriniz varsa tabii ki yapabilirsiniz. Yaşınız şahıs şirketi kurmaya ve işinizi yürütmeye uygun.
kısa, öz ve anlaşılır bir dille olayı basit bir şekilde analiz etmemize yardımcı olduğunuz için emeğinize sağlık. teşekkürler.
Murat bey, ben teşekkür ederim. Size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Bu yazıyı hiçbir karşılık beklemeden insanlarla paylaşmanız çok güzel. Gayet anlaşılır ve açıklayıcı olmuş emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Bilal bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Uzun zamandır araştırdığım farklı farklı sitelerden yarım yarım gördüğüm herşeyi bir arada gördüm kafamdaki soru işaretleri cevabını resmen buldu çok teşekkürler özgür bey..
İbrahim bey, yazımda sorularınızın bir çoğuna yanıt bulabilmenize çok memnun oldum. Ayrıca görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Hayattaki en güzel paylaşımlardan birisi bilgi paylaşımıdır bence. Sizde hakkını vermişsiniz. Teşekkürler…
Mahmut bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım faydalı olabilmişimdir…
Çok güzel bilgiler aldım.Tesekkurler.
İlginize teşekkürler Yusuf bey
Cok sade bi anlatim dili. Teknik detayina kadar bilgi verilmis. Acik ve tarafsiz anlatim. Satinalirsaniz detayini konusuruz dili yok. cok tesekkurler.
Mustafa bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler.
Çok teşekkürler, bir e-ticaret sitesi sahibi olarak anlatımınızı çok faydalı buldum. Eksiklerimi gördüm. Daha ayrıntılı bilgi almak isterim.
İlginize ben teşekkür ederim. Ayrıntılı bilgi için size mail gönderdim.
Yazınız çok açıklayıcı ve bilgi verici. Bizimle bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
İlginize ben teşekkür ederim Hicran hanım. Umarım faydalı olabilmişimdir…
çok faydalı ve açıklayocı bir yazı olmuş. teşekkürler
Değerli görüşleriniz için ben teşekkür ederim.
Özgür bey gerçekten harika bilgilendirmeler içeriyor . Çok teşekkür ederim. İletişime geçmek için mailini alabilirmiyim
Osman bey merhaba. Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. destek@siteyapicieticaret.com dan bana ulaşabilirsiniz.
Özgür bey yazınız gerçekten aklımızdaki bir çok soru işaretini ortadan kaldırdı. Ama daha yanıtlandıramadığımız konular var bizimle iletişime geçerseniz çok minnettar oluruz
Teşekkürler Ali Bey. Diğer sorularınız için sizinle temasa geçeceğim.
Son derece başarılı bir yazı olmuş.Sizi tebrik ederim Özgür Bey.Fakat aklımda birkaç soru var.Sizinle irtibata geçmek beni çok sevindirir.Tekrar teşekkürler 🙂
Merhaba Ömer bey, size konuyla ilgili bir mail gönderdim.
Merhaba Özgür Bey, değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Bende sizinle iletişime geçmek istiyorum. Dönüş yaparsanız sevinirim.
Hamit bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Size konuyla ilgili bir mail gönderdim…
Teşekkürler…Kurulu 17 senelik şirketim var… e-ticaret için çok yeterli ve aydınlatıcı bilgi edindim…
Nuray hanım, size faydalı olabildiysem ne mutlu… Başka sorularınız olursa email veya telefonla ulaşabilirsiniz.
Devrim gibi bir yazı olmuş. Aklımdaki bir çok soru işaretine cevap buldum. Teşekkürler Özgür Bey.
Size yardımcı olabildiğime çok sevindim. Yorumunuzla katkıda bulunduğunuz için ben teşekkür ederim Burak bey.
Merhaba, bir eticaret sitesi açtım, satışı şirket olma zorunluluğu aramadığı için shopier üzerinden kredi kartı ile yapacağım. Gidişatı kestiremediğim için şirket kurmadım. 2-3 ay böyle devam edip duruma göre şirket kursam bu süre içinde bir sıkıntı olur mu?
Mehmet bey merhaba. Shopier firmasının hangi ödeme altyapısını size sağladığını bilmiyorum ancak Türkiye’de yasal olarak e-ticaret yapabilmeniz için şirket kurmalı ve e-ticaret sitenizin ETBİS sistemine kayıt etmelisiniz. ETBİS’e kayıt olurken şirketinizin MERSİS numarası gerekiyor. Detayları ETBİS Kayıt yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Gerçekten en ince detayına kadar okudum ve bana faydalı oldu çok teşekkür ederim özgür bey
Emre bey, ilginize ben teşekkür ederim. Yazıyı e-ticaret’teki gelişmelere göre belirli periyotlarla güncelliyor olacağım. Facebook sayfamızdan takipte kalabilirsiniz. Ayrıca yazıyı sosyal medyada paylaşabilirseniz memnun olurum.
Emeğinize sağlık. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
İlginize ben teşekkür ederim Murat bey.
İnternette E-ticaret hakkında o kadar araştırma ve inceleme yaptım.Ancak sizin makalenizde ki gibi açıklayıcı ve anlaşılır olanına hiç rastlamadım Özgür Bey.Bu altın değerindeki ki bilgileri bi para kazanma aracı olarak kullanmadığınız için teşekkür ederim.
İbrahim bey, değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Daha fazla kişiye ulaşabilmem için makale linkini sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Detaylı ve anlaşılır çalışmanız için teşekkürler
İlginize ben teşekkür ederim. Umarım faydalı olabilmişimdir Oğuz bey.
E-ticaret bundan daha güzel anlatılamazdı. Yüreğine sağlık. Sayende bir çok kişinin yanlış bilgisi düzeldi sağol var ol. E.ticarette gayrimenkul satışı yapılabilir mi?
Sabri bey merhaba,
Değerli görüşleriniz için teşekkürler. Hazır e-ticaret paketi gayrimenkul satışına pek uygun değildir. Bunun için emlak üzerine özelleştirilmiş bir yazılım kullanmanızı öneririm.
Yazınızı çok güzel ayarlayıp hayli emek vermişsiniz teşekkür ederim bunun için. Benim size sorum; ben yıllardır eticaret sitesi kurmak istedim Ve karma satış yapmak istiyorum. Ev dekoru, yağlıboya tablo vs başkalarınında sitemden satış yapabilmesini istedim örneğin (ebay, gittigidiyor, hepsi burada vs. ) gibi bunu nasıl yapabilirim? .
Merhaba Nejla hanım,
Öncelikle ilginize teşekkür ederim.
E-ticaret paketlerimiz arasında görebileceğiniz Platinum paketimizdeki XML veri çıkışı sayesinde n11, gittigidiyor gibi platformlarla e-ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Uzun zamandır e-ticarete girmek için okuduğum blog, forum v. b. bilgi paylaşımları içinde en cok faydalandığım sizin yazınız oldu. Daha fazla kişinin yararlanabilmesi için bağlantılarımla memnuniyetle paylaşabileceğim içerik için tesekkur ler…
Size yardımcı olabildiğime çok sevindim Osman bey. Önümüzdeki dönemde mevcut yazılarımı güncelleyip, yeni konulara da değinmeye çalışacağım. Takipte kalın…
Uzun zamandır bende e ticaret sitesi kurmak istiyorum bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum
Yusuf bey merhaba, sizinle email üzerinden irtibata geçeceğiz.
Elinize sağlık. Oldukça yararlı oldu. Teşekkürler.
İlginize ben teşekkür ederim Ali bey
Merhaba Özgür Bey,
Öncelikle yazınız için emeğinize sağlık . Ben kompleks olmayan ve belli standard hizmet sağlayan bir e-ticaret işi kurmak istiyorum. Serbest muhasebeciyle anlaşmam kesinlikle şart değil mi (hem kuruluş aşamasında hem de düzenli hesap işleri için) ? Yoksa biz de başlangıçta belli süre için gerekli hesaplamaları devlete kendimiz bildirebiliyor muyuz? Muhasebeci şartı varsa Paraşüt ve benzeri şirketlerden paket almam fazla masraflı olmaz mı? Yorumunuza çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Ali Bey,
İlginize teşekkür ederim. Şahıs şirketi bile kursanız muhasebeciniz olması gerekiyor. Çünkü satışınız olmasa da her ay oluşan tahakkuklar var ve bunları muhasebeciniz hazırlıyor. Eğer satışlarınızın tamamı internet üzerinden gerçekleşecekse (mağazadan satış yoksa) e-fatura mükellefi olmanız gerekiyor. Bu durumda Paraşüt vb. entegratör firmalardan hizmet almalısınız. Paraşüt’ün şu anda yıllık abonelik bedeli 650 TL + KDV civarında sanırım.
Başarılı bir yazı olmuş e-ticaret’e girmek isteyene yol gösterici nitelikde tebrikler.
Teşekkürler Mert bey
Selam Özgür,
icerik, öneri, link ler hepsi süper ve faydali. Ellerine saglik hocam fazla söze ne hacet.
Benim bir maruzatım olacaktı, ben firmalarin kendilerini tanitacagi bir site kurmak istesem ve firmalara alan satisi yapmak istesem:
1 – Nasil bir Host almaliyim?
2 – Buna benzer ticari site örnekleri varmi? Varsa ücretli ücretsiz kullanabilecegim hazir siteleri bana önerebilirmisin?
3 – Global bir site yapmak istesem hizmet verdigim her ülkede sirket kaydi yapmak zorundamiyim birde nasil ödeme seceneklerim olmali ve bunlari nasil sagliyabilirim?
Umarim sorularama sen merhem olursun hocam.
Simdiden tesekkürler ve ayrica bu güzel yazi icin tekrar emegine saglik.
İlhan bey merhaba. İlginize teşekkür ederim.
1- Yurtiçi veya yurtdışı birçok hosting firması bulunmaktadır. Burada, site yazılımını yaptıracağınız kişi veya firmanın sizin için hosting seçmesi daha doğru olacaktır.
2- Projenizle ilgili olarak konusunda uzman bir web tasarım firmasıyla görüşebilirsiniz. Ancak böyle bir geliştirici ile iş modelinize uygun bir web sitesi hazırlanabilir. Bu konuda hazır bir çözüm olacağını sanmıyorum.
3- Şirket merkeziniz neresiyse sadece o ülkede şirket kurmanız yeterli olur diye düşünüyorum. Bu konuda bir mali müşavire danışmanız daha uygun olacaktır. Yabancı kredi kartlarından ödeme alabilen bir ödeme altyapısı yeterli olacaktır. Eskiden PayPal bu iş için kullanılabiliyordu ancak yaklaşık 3 yıl önce Türkiye’de faaliyetlerini durdurdular. Şu anda İyzico veya PayTR ile de yabancı banka kredi kartlarından ödeme alınabilmekte. Bunların haricinde Stripe, Payoneer gibi seçenekleri de inceleyebilirsiniz.
Özgür bey merhaba ;
Açıklayıcı yazınız için çok teşşekkür ederim. Halen parakende faliyet gösteren bir şahıs firmamız var. Vergi mükellefiyim. Manuel fatura kesiyorum. E- Ticaret’e girdiğimde e- faturaya geçmem gerekiyormu ?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Berkan bey merhaba. Mevcut faaliyetlerinize ek olarak e-ticaret yaparsanız e-fatura’ya geçmeniz gerekmiyor. Yalnız tüm faaliyetleriniz internetten gerçekleşecekse bu durumda e-fatura’ya geçmeniz gerekecektir. E-faturaya geçiş zor veya maliyetli değil. Paraşüt firmasını kullanarak kolayca geçiş yapabilirsiniz.
Yazınız gerçekten açıklayıcı, doyurucu bir bilgi kaynağı olmuş. Paylaşımınız için teşekkürler. Birçok kişi böylesine bilgi paylaşımından kaçınır. Bedavadan niye bilgilendireyim ki der. Oysa bu firmanıza duyulan güveni artıran bir özellik. Ben kendi adıma sıfırdan bir site yapmayı/yaptırmayı düşünürken hemen sizin paketleri incelemeye başladım. Fiyatlara dahil olan teknik imkânlar gayet güzel belirtilmiş de, sitenin yönetilmesiyle ilgili gelişme nasıl olacak, ben o konuda biraz tereddütte kaldım. Teşekkürler…
Ahmet Bey merhaba, ilginize teşekkür ederim. Sitenin yönetimi tamamen sizde oluyor. Yönetim panelinden ürünleri ekleyip, siparişlerinizi takip edebiliyorsunuz. Site Yapıcı E-ticaret olarak biz sadece sitenin teknik kısmından sorumlu oluyoruz. Yani ilk kurulumu, barındırılması, periyodik yedeklenmesi ve yazılım güncellemeleri bize ait. Bunun haricindeki lojistik, sipariş takibi, ürünlerin eklenmesi, sitenin içeriğinin hazırlanması gibi işlemler sizin yönetiminizde oluyor.
Net ve kolay anlaşılır yazmışsınız. Ellerinize sağlık. İşlerinizde başarılar diliyorum.
Teşekkürler Bekir bey…
çok beğenerek okudum emeğinize sağlık gayet net ve anlaşılır bir şekilde yazılmış
İlginize teşekkürler Ali Bey
Merhabalar Özgür Bey size naçizane birkaç sorum olacaktı.
1 – Şahış şirketini memur emeklisi biri kurarsa acaba sigortaya odeme yapılırmı yapılması gerekirmi?
2- Eğer ben kuracak olursam ilk defa kuracagım yas 25 , muaf tutulabılırmıyım belli bir süre sigortadan?
3- Mali müşavir olayını kendimiz nasıl halledebiliriz kesinlikle tutmamız gerekirmi?
şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Tuna Bey,
İlgilinize teşekkür ederim. Sorularınız email ile yanıtlanmıştır.
Çok acıklayıcı olmuş.. teşekkür ederiz..çalışmalarınizda başarılar..
Teşekkürler Mustafa bey
Ahşap hediyelik eşya imalatı ve toptan satışı yapmaktayım.E-ticarete geçiş yapmak istiyorum, yazınızdan oldukça istifade ettim. Hem perakende hem toptan satış için bir e-ticaret sistemi kurmak istiyorum. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum .
Şerif bey, ilginize teşekkür ederiz. Tarafınıza email ile detaylı bilgi verilmiştir.
Profesyonelce hazırlanmış Tam bir rehber. Emeğinize sağlık.
tebrikler,faydalı bir site.
Özgür Bey merhaba , henüz bi sermayem yok fakat bu işe başlamak istiyorum.gerekli sermaye ve yapmam gerekenler neler bilgi verebilir misiniz ?
Ali bey merhaba. Eticaret’e başlamak için gerekli minimum bir sermaye tutarı yoktur. Yapacağınız işe göre değişkenlik gösterebilir. E-ticaret paketlerinin fiyatlarını soruyorsanız ilgili sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Bir e-ticaret paketi satın aldıktan sonra ürünlerinizi siteye eklemeye başlayabilirsiniz.
yarım saatte okuduğum anladım. çok teşekkür ederim
Sn. Atiye Deniz Sönmez, değerli görüşleriniz için teşekkürler.
Harika bir yazı olmuş artık aklımda soru işareti kalmadı teşekkürler
teşekkürler Büşra hanım
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler çok açık ve anlaşılır. Bende son zamanlarda bir e ticaret sitesi kurma yolunda ilerliyorum. Bir iki gün içinde şirket açılışımız gerçekleşecek. Bir de kosgeb e destek için başvuruda bulunmak için iş planı hazırlıyorum. Destek onaylandıktan sonra mı e ticaret paketi almam gerekiyor? Bu konuda bilginiz var mıdır?
Proformo fatura veriyor musunuz?
Gamze hanım, e-ticaret paketinizin ücretini KOSGEB ödeyecekse, destek onaylandıktan sonra almanız daha mantıklı görünüyor. Ancak KOSGEB destekten önce satın aldığınız hizmetlerin ücretini de karşılıyorsa (ki buna emin değilim kendilerine sormanız gerekiyor) destekten önce de satın alabilirsiniz. Evet, proforma fatura veriyoruz.
Merhaba. Yazınız çok açıklayıcı ve akıcı olmuş emeğinize sağlık. Benim bir sorum olacaktı. Ben 23 yaşındayım ve şahıs şirketi kurarak internetten çeşitli siteler aracılığı ile ürünlerimi pazarlamak istiyorum. Bu arada bir blog sitesi açarak “com” uzantılı bir isim alıp ürünlerimin fiyatlarını ve özelliklerini yazmak istiyorum ayrıca iletişim bilgilerini ve whatsaptan sipariş verilbileceğini flan yazmak istiyorum. bunun için herhangi bir sorumluluğum olur mu? e-fatura gibi mesela? işler yolunda giderse küçük bir dükkan açmayı da planlıyorum?kısacası şahıs şirketi kurarak sosyal ağ platformlarında ve ürün satılan sitelerde ürünlerimi pazarlamam için ne gibi bir sorumluluk gerekiyor bunu merak ediyorum.şimdiden teşekkürler.
Abdullah bey merhaba, ister whatsapp üzerinden ister web siteniz üzerinden olsun, yasal olarak e-ticaret faaliyeti yürütebilmeniz için şirket kuruluşu yapıp ürünlerinizi faturalı bir şekilde satmanız gerekmektedir. Eğer satışlarınızın tamamı internet ortamında gerçekleşiyorsa e-fatura mükellefi olmalısınız. Detaylar için bir mali müşavire danışabilirsiniz.
merhabalar eşarp firmam var ve instagram üzerinden online satışlarımı gerçekleştiriyorum. fakat bu firmaya yetersiz kalıyor.. e-ticaret sayfamı kurmak istiyorum. bana yardımcı olabilir misiniz.
Merhaba,
Hazır e-ticaret paketlerimizden birini satın alarak eşarplarınızı web siteniz üzerinden de satabilirsiniz.
Merhabalar. Değerli bilgilerinizi paylastiginiz için teşekkürler. Size birkaç konuda sorum olucaktı acaba yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba Sultan hanım, ilginize teşekkürler. Tarafınıza mail ile bilgi verilmiştir.
selam
teşekkür etmeyi borç bildim çok faydalandım,
Değerli görüşleriniz için teşekkürler
merhabalar. E ticaret sitesine yüklediğim ürün bilgilerini başka e ticaret sitesine de koymak istiyorum ancak tek tek yüklemek zor olacağı için yüklediğim bilgileri entegrasyon sistemleri ile almamda yasal bir engel var mıdır? teşekkürler.
Merhaba Emre bey, birçok e-ticaret sitesi ürün bilgilerini n11, gittigidiyor gibi pazaryeri sitelerine veya akakce gibi fiyat karşılaştırma sitelerine XML yoluyla vermektedir. Bunda tabii ki yasal hiçbir engel yoktur. Siz de XML veya farklı bir yolla ürünlerinizi diğer bir siteye aktarabilirsiniz.
Gerçekten harika bir makale,emeğinize sağlık.
Görüşleriniz için çok teşekkürler Mert bey.
Makale linkini sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak arkadaşlarınıza da duyurabilirsiniz.
Çok faydalı buldum.. Umarım işime de yarayacaktır. Teşekkürler..
Değerli görüşleriniz için teşekkürler Fuat bey
Gerçekten detaylı ve faydalı bir yazı hazırlamışsınız. Özellikle muhasebe programı öneriniz ile daha da bilgilenmiş oldum.
Emeğiniz için çok teşekkürler.
Aytaç bey, faydalı olabildiysek ne mutlu. Görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.
E-ticareti yeni yeni araştırıyorum ve onlarca sitede gezip edindiğim bilgiden daha fazla bilgi sunmuşsunuz emeğinize sağlık. Daha fazla bilgi almak isterim sizden yardımcı olursanız sevinirim.
Yorumunuzu bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Size mail yoluyla ulaştım. Sorularınızı iletmenizi bekliyorum.
Çok bilgilendirici bir öalışma olmuş emeğinize sağlık C2C içinde detaylı bir çalışmanız varsa okumak isterim.
Merhaba Şeref bey, mevcut tüm makalelerimizi Blog sayfamızda bulabilirsiniz.C2C (consumer to consumer) özelinde bir yazımız malesef şu anda bulunmamaktadır.
e-ticaret konusunda değerli görüşlerinizden yararlandım.Ancak Daha detaylı bilgiye ihtiyacım olduğunu hissettim.Böyle bir başvuru kaynağı varmıdır acaba. Teşekkür ederim.
Orhan bey merhaba,
Sorularınız için bize email veya telefon ile ulaşabilirsiniz.
Tebrikler… Efsane bir yazı. Bunu kitaplaştırmalısınız… Saygılarımla…
Değerli görüşleriniz için teşekkürler Murat bey
merhabalar e ticaret konusunda edinilmesi gereken tüm bilgileri kapsayan bir makale olmuş emeginize sağlık teşekkürler.
İlginiz için teşekkürler Oğuzhan bey
Hizmet sektörü ile ilgili bilgilendirme yaparsanız daha kapsamlı olacağını düşünüyorum. Emeğinize sağlık.
Öncelikle emeğinize sağlık, anlaşılır bir dille yazılmış süper araştırma. Sorum şu aktif bir şirket sahibiyim parekende şubelerim var, internet üzeri satışlar için fatura yerine kasa fişi vere bilirmiyim yoksa fatura kesmemiz gereklimi bende en yakın süreçte e-ticaret sitemi kurmak için hazırlanıyorum.
Merhaba Oğuz bey,
İnternet satışlarında irsaliyeli fatura kesmeniz gerekiyor.
Anladım, teşekkürler.
internet ortamin da bilgi kirliligine ragmen bilgileriniz cok akici ve etkileyici yazilmis
Düşüncenizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler Tayfun bey
Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.
İlginize teşekkürler. Umarım faydalı olabilmişimdir Hamza bey
Sevgili Özgür ŞAR;
Öncelikle e-ticaret hakkında hiçbir bilgisi olmayan birisi olarak yazınızı okuduktan sonra elde ettiğim birçok bilgiyi kullanma fırsatım oldu. Hiçbir menfaat gözetmeksizin yazdığınız yazı için çok teşekkür ediyorum. Daha akıcı daha kolay anlatılamazdı tebrik ediyorum sizi. Sitemi kurduktan sonra sizinle paylaşmaktan onur duyarım. Saygılar
Sayın Erhan PERGEL,
Değerli görüşleriniz için teşekkürler… E-ticaret girişiminizde başarılar dilerim.
Bire bir yardımcı olurken bile konuşma akışınız çok başarılı gönülden tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum 🙂
Özgür Bey ,
Aradığım tüm cevapları buldum yazınızda. Çok detaylı ve açıklamalı bilgiler için çok teşekkürler .
Selahattin Bey merhaba, sorularınızın cevaplanabildiğine çok sevindim. Yakında bu yazıya yeni bir video ve ek bölümler ekleyeceğim. Takipte kalın…
Özgür Bey Merhaba
ben site kurmak istiyorum ama prosüdürleri bilmediğimden dolayı yardımınıza ihtiyaç duydum
benim kuracağım site modeli wordpress cpanel üzerine olacaktır üyelerin gelip kendi aralarında anlaşarak satış yapılmasını sağlayan bir platform düşünüyorum google edsense üzerinden kazanmak istiyorum bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz bunun için herhangi bir vergi dairesinden başvuruda bulunmak zorunluluğum mevcutmu yada bu tarz bir site için ilerlemem gereken prosüdür ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim
İyi Çalışmalar.
Mehmet bey merhaba,
Sizin ihtiyaç duyduğunuz site tam bir e-ticaret sitesi olmayıp e-pazaryeri ya da kısaca pazaryeri olarak adlandırılan site türüdür. Adsense ile para kazanma işi ise tamamen “içerik pazarlaması”na dayalı bir yöntemdir. Kazancı sitenizin trafiğine bağlıdır. Adsense kullanabilmek için şirket kurma zorunluluğunuz olup olmadığına emin değilim. Bu konuda bir mali müşavire danışmanızı öneririm. İlan sitesi kurmak için WordPress te birçok hazır eklenti ve tema bulabilirsiniz.
özgür bey emeğinize ve yüreğinize sağlık. Tek tek herkese dönüş yapmışşınız. Elimde yaklaşık 1000 kalem satışı yapılacak ürünler var üretici olarak fabrika satış. Hedef ülkeler Libya, Suudi Arabistan, Rusya gibi. Hedefim bu alanda büyük bir ağ kurmak bunun ile ilgili biraz daha detaylı bilgi verip hangi yollardan gitmem gerektiği konusunda bilginize ihtiyaç duyuyorum. saygılar sevgiler.
Emrah bey merhaba. Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi e-ticarette de tedarik süreci önemli. Burada ürünlerinizi kendiniz ürettiğiniz bir avantajınız var. Kendinize hedef belirttiğiniz ülkelerdeki kitleye ulaşmak için çok dilli bir site veya her ülke için ayrı ayrı e-ticaret siteleri kurabilirsiniz.
Kendi görüşüm, her ülke için o ülkenin uzantısında bir alan adı tescil edip, ülkenin şartlarına özel bir site kurmanızdır. Çünkü her ülke için farklı ödeme aracılık firmalarıyla çalışmanız veya ülkeye göre farklı fiyatlandırma yapmanız gerekebilir.
Her ülke için, o ülkede kendini ispatlamış reklam ajanslarıyla çalışarak, ülkeye özel bir pazarlama stratejisi de kurmanız faydalı olacaktır.
E-ticaret girişiminizde başarılar dilerim.
Merhaba özgür bey yazınız çok güzel ve başarılı olmuş teşekkürler
benim bir sorum olacak satıcı ile alıcıyı bir araya getirecek bir site açmak istiyorum her iki taraftan da hiç bir şekilde ücret talep etmeyecegim benim şirket kurma vb resmi bir işlem yapmam gerekli mi
Merhaba İsmail Bey,
İlginize teşekkür ederim.
Alıcıyla satıcıyı bir araya getiren sitelere e-ticaret terminolojisi olarak Pazaryeri siteleri deniyor. Bunlara n11, gittigidiyor gibi siteleri örnek gösterebiliriz. Ancak burada Pazaryerleri her ne kadar ürünleri kendi satmasalar da satıştan komisyon alarak gelir elde ediyorlar ve satıcılara fatura kesiyorlar. Eğer sitenizden gelir elde etmeyecekseniz, bunu ücretsiz bir ilan sitesi olarak yaparak alıcıyla satıcıyı bir araya getirebilirsiniz. Ancak sitede hiçbir şekilde ödeme işlemi yapılmamalıdır. Bu durumda şirket kurmanıza gerek yoktur.
Harika yormadan aradığınız tüm cevapları bulabildiğimiz ve site kuranlar için bulunmaz öneriler. Çok teşekkürler
İlginize ben teşekkür ederim Bünyamin bey.
E-ticaret siteleri için önerileri derlediğim diğer blog yazısını da okudunuz mu? Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ayrıntılı ve bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim, elinize sağlık.
Bir pazaryeri sitesi kurmak istiyorum, buna uygun hangi paketinizi önerirsiniz?
Metin bey merhaba, hazır e-ticaret paketleri ile pazaryeri sitesi malesef yapılamamaktadır.
Bir pazaryeri sitesi oluşturabilmek için kişiye / firmaya özel sıfırdan yazılım geliştirilmesi daha uygundur.
Okuduğum en iyi bilgilendirme detaylı bilgilendirici eğlenceli teşekkür ederim harikasınız emeğinize sağlık
Değerli görüşleriniz için teşekkürler Emre bey
Merhaba,
Bilgilendirme gayet güzel olmuş ellerinize sağlık. Pazaryeri(n11, hepsiburada v.b) açmak içinde bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler
Merhaba Mesut Bey,
n11 gibi pazaryeri sitelerinin yapılması hazır e-ticaret paketleri ile pek mümkün olmadığından ancak yüksek bütçeli yazılım projeleri ile mümkün olmaktadır. Ayrıca bu piyasada sizin de belirttiğiniz n11, amazon gibi çok büyük oyuncular olduğundan bu sektörde rekabet edebilmek için büyük pazarlama bütçeleri ve profesyonel bir ekip gereklidir. Benim tavsiyem şahısların ya da küçük bütçeli KOBİ’lerin bu sektöre girmemesi yönündedir.
Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bir sorum olacaktı şöyle, n11 gibi bir sitede online mağaza açarken, her iki şirketin de sahibinin aynı kişiler olması durumunda, kayıt olunan şirket ile fatura kesilecek olan şirket farklı olabilir mi? Teşekkürler.
Merhaba,
n11 gibi pazaryeri sitelerinde satılan ürünün faturasını ürünü kargoya veren satıcı firma kesmelidir.
Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,benim bir sorum olacak,n11,gg, Hepsiburada gibi pazar yerlerinde olduğu gibi satışı yaptıktan sonra tedarikçiyle ödeme yapılır daha sonra korgoya verilirmiş,kendi kurduğumuz eticaret sitesindede böylemi oluyor ,yani siteyi kurarken yapılan masraftan hariç başka bir sermayeye gerek varmı,birde bir birey tek başına bu e-ticaret sitesini kendisi kurabilirmi ,şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Kendi sitenizde pazaryeri firması gibi bir aracı olmadığı için ödeme sanal pos altyapısı (paytr, iyzico gibi) aracılığıyla direkt olarak size gelir. Siz de ürünü kargoya verdikten sonra müşteriyi bilgilendirebilirsiniz.
Şahıs olarak e-ticaret sitesi kurabilirsiniz ancak yasal olarak e-ticaret yapabilmek için şahıs şirketi kurmanız gerekecektir.
Özgür bey, Opencart alternatifi olarak yerli yazılım çözümleri de varmış, mesela H.H.G. multistore ( https://www.hhg-multistore.com/product/tr/Sanal-magaza-yazilimi/HHG-multistore-CE.html ) , bilginize.
Bildiriminiz ve yazı içeriğine katkınız için teşekkürler Mustafa bey
Özgür Bey merhabalar,
benim projem 3 ana başlık altında faaliyet gösteren bir site örnek olarak sahibinden ya da arabam gibi siteleri söyleyebilirim ama onlar gibi detaylı,çeşitli değil sadece 3 ana başlık altında ve 3 ayrı sektör olarak şu an aklımdaki ismi .com olarak aldım. şahıslar ve firmalar veya markalar ilan verip, üye olup, abonelik alıp satış yapacaklar. kendim basit logo hazırladım lakin araştırdığım ve sizlerin paylaşımlarından okuduğum kadarıyla önümdeki basamakları tam anlamıyla planlayamadım. takıldığım noktalar siteyi nasıl açacağım, resmi kayıt altına aldırmam gerekir mi, tek başına mı yoksa ekip halinde mi çalışmam gerekir, fatura işlemleri gerekir mi, muhasebe kaydı olmalı mı, ve buna benzer sorular. Sizin tavsiyeniz nedir?
teşekkür ederim.iyi çalışmalar.
Mustafa bey merhaba,
Belirttiğiniz türde bir sitenin hazır yazılım paketleriyle yapılması zor görünüyor. Muhtemelen sıfırdan geliştirilmesi gerekecektir. Bununla ilgili olarak bir yazılım firmasıyla ya da freelancer bir geliştirici ile anlaşmanız gerekir. Siteden gelir elde edecekseniz şirket kurmanız ve verdiğiniz hizmetler için fatura kesmeniz şarttır.
Emeğinize sağlık çok teşekkürler süpersinizzzzz
elinize sağlık faydalı bilgiler var
Merhabalar Özgür Bey size naçizane birkaç sorum olacaktı.
1 – Şahış şirketini memur emeklisi biri kurarsa acaba sigortaya odeme yapılırmı yapılması gerekirmi?
2- Eğer ben kuracak olursam ilk defa kuracagım yas 25 , muaf tutulabılırmıyım belli bir süre sigortadan?
3- Mali müşavir olayını kendimiz nasıl halledebiliriz kesinlikle tutmamız gerekirmi?
şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Mücahit Bey,
Sorularınız e-ticaret özelinde değil, tamamen Mali Müşavirlerin alanındadır. Dolayısıyla, sadece ilgili mevzuatlara hakim bir kişinin yanıt verebileceği sorulardır. Şirket kuruluşuyla ilgili bir mali müşavire danışmanızı öneririm.